FUNCTIONELE TRAINING

“You can cheat your head but you can’t cheat you body” Robert Hlatky

Wat uw activiteiten ook zijn, ons doel is om uw levenskwaliteit te verbeteren door de manier waarop u beweegt te veranderen. We zullen de manier waarop u beweegt veranderen en u veel beter laten voelen door ons op gestagneerde gebieden in uw lichaam te richten en deze terug te brengen naar een flexibeler status. Net als dat gestagneerde wateren vuil worden, vergiftigen gestagneerde en ongebruikte gebieden van uw lichaam uw natuurlijke balans. Om dit doel te bereiken zullen we op meerdere niveaus met u werken, onder andere op fysiek, emotioneel, energiek en psychologisch niveau om uw lichaam oprecht te her-trainen.

WAT IS FUNCTIONELE training?

Functionele training is bedacht om uw dagelijks leven te verbeteren en is voor personen zonder voorafgaande blessures. Het is niet erg wanneer u ongemak of bepaalde beperking heeft ervaren in uw beweging voordat u de training begint maar er zullen in ieder geval geen medische condities bij u vast moeten zijn gesteld. Indien er bij u wel specifieke medische condities zijn vastgesteld kunnen wij u helpen via een van onze Therapeutische programma’s.

HOE HEEFT U ER PROFIJT VAN?

Het verbeteren van uw dagelijks leven is een breed en veelzijdig doel. Het omvat verbeteringen in kracht, flexibiliteit, coördinatie, uithoudingsvermogen, bereik van beweging of drie dimensioneel bewustzijn. De nadruk van de training is van u en uw dagelijkse activiteiten afhankelijk. Om beter te kunnen begrijpen wat wij bedoelen met het verbeteren van uw dagelijks leven geven we hieronder een aantal voorbeelden van wat functionele training zou kunnen betekenen voor u, afhankelijk van wat u doet.

HOE DOEN WE HET?


Functionele training is een vorm van her-training in de zin dat het gaat om het veranderen van uw gewoontes. Het gaat erom uw manier van bewegen te veranderen. Het is per definitie gebaseerd op beweging. De reden is simpel maar zeer belangrijk. We kunnen uw lichaam slechts her-trainen door mobiliteit, flexibiliteit, coördinatie en kracht te vergroten en als de gebieden waarop we ons richten bewegen. We moeten u laten bewegen voordat we u kunnen trainen.

  • De eerste reden is dat u niets zou voelen zonder daadwerkelijk te bewegen.
  • De tweede reden is dat we de vooruitgang van ons werk alleen kunnen beoordelen door u te zien bewegen.
    Wij verwachten bepaalde standaarden en kwaliteiten in u bewegingen en deze zijn voor ons het enige teken van een succesvolle re-training.
  • De derde reden is dat vooruitgang alleen wordt bereikt door en tijdens herhalende bewegingen.

Kom met ons werken en u zult plaatsen in uw lichaam ontdekken waarvan u niet wist dat ze op deze manier konden bewegen. In het begin zullen de bewegingen klein zijn maar waarneembaar. Na verloop van tijd envele herhalingen zal hun omvang vergroten. Wanneer we er zeker van zijn dat u de nodige mobiliteit en flexibiliteit heeft bereikt zullen we werken aan coördinatie, kracht en intensiteit. Dat is de enige veilige manier om uw lichaam te trainen zonder deze te beschadigen. Laten we een voorbeeld geven. Deze omschrijft de manier waarop we met u zullen omgaan. Elke cliënt is uniek en wordt individueel behandeld. De methode die wij volgen kan echter via het volgende voorbeeld worden uitgelicht.

VOORBEELD VAN DE PRINICIPES DIE WIJ VOLGEN


1. NAAR MRC KOMEN

Een nieuwe cliënt komt naar Movement Re-training Center. Hij is een kantoor medewerker zonder voorafgaande blessures. Hij loopt twee keer per week een paar kilometer hard, gaat af en toe naar de sportschool en voelt zich over het algemeen gezond. Echter, aan het eind van zijn werkdag of nadat hij een lange periode gestaan heeft in een museum voelt hij wat ongemak of stijfheid in zijn onderrug.

2. OBSERVATIE

De eerste fase van ons werk zal zijn om u te observeren terwijl u beweegt in de studio. We zullen kijken hoe u loopt, staat, zit en gewoon uzelf bent. Tijdens deze observatie merken wij dat het onderste gedeelte van u wervelkolom veel meer mobiliteit heeft dan het bovenste gedeelte van uw wervelkolom. Eigenlijk beweegt u thoracale wervelkolom nauwelijks.

3. FYSIEKE ERVARING

Nu moeten we een fysieke ervaring voor u creëren waardoor u zult begrijpen maar voornamelijk voelen welk deel van uw lichaam meer zou moeten bewegen. Dit gebeurt door uw bewegingen te begeleiden volgens gevestigde principes van biomechanica.

4. MOBILITEIT TERUGKRIJGEN

Deze fase is van doorslaggevend belang omdat het u een fysieke feedback geeft; dat over een nieuwe mobiliteit in uw lichaam. Het bovenste gedeelte van uw wervelkolom begint langzaam te bewegen. De bewegingen zullen klein zijn maar na een aantal sessies worden deze groter en groter. U zult voelen dat er iets verandert in uw lichaam. Een heel gebied in uw lichaam bewoog niet en forceerde het lichaam, dat erg intelligent is, om in andere meer beweeglijke gedeeltes te compenseren en spanning te creëren. Door mobiliteit terug te krijgen in de voorheen geblokkeerde regio wordt de natuurlijke balans in uw lichaam herstelt. Het compensatie mechanisme zal stoppen. Simpel gezegd heeft u een nieuwe truck geleerd. Uw lichaam zal tot iets nieuws in staat zijn.

5. KRACHT OPBOUWEN

Vanaf dit moment, wanneer we er zeker van zijn dat u genoeg mobiliteit in het bovenste gedeelte van uw wervelkolom heeft, kunnen we beginnen met het opbouwen van kracht en nog meer flexibiliteit. Het werk wordt intensiever en de oefeningen uitdagender. U zal trainen om anders te bewegen, om het bovenste en onderste gedeelte van uw wervelkolom op een volledig gecoördineerde manier te gebruiken.

6. HER-TRAIND

De volgende fase is om deze nieuwe mobiliteit te ervaren in uw dagelijks werk. Deze is zitten op kantoor of staan in een museum. Zittend aan uw bureau op kantoor, zal u stoppen uw houding te proberen verbeteren om de spanning in uw lage rug te verminderen. In plaats daarvan zult u bewust uw gehele wervelkolom mobiliseren en u bewust zijn van de manier waarop u zit wanneer u naar de telefoon reikt of die pen van de grond oppakt. Door dit te doen staat u uw lichaam toe constant in beweging te zijn. Zelfs kleine, nauwelijks merkbare bewegingen zijn belangrijk. U zult de gewoonlijke stijfheid die geassocieerd wordt met kantoor werk vermijden. U bent her-traind. U heeft niet alleen geleerd hoe u uw boven rug moet bewegen maar u bent nu ook in staat deze kennis toe te passen in alles wat u doet.

Boek uw privé of groepssessie