GEBRUIKTE METHODES

“It’s not the tools that you have faith in- tools are just tools.
They work or they don’t work. It’s people you have faith in or not... “Steve Jobs

Bij het Movement Re-Training Center gebruiken we verschillende methodes om onze cliënten te helpen en te begeleiden in het proces om hun lichaam te begrijpen en hun bewustzijn te verbeteren. Ons hele trainingsaanbod is gebaseerd op ervaring uit eerste hand en een rigoureus doorlopend ontwikkelingsplan bestaand uit regelmatige updates voor instructeurs. Naast onze uitgebreide theoretische kennis hebben we in alle praktische aspecten van lesgeven ervaring opgedaan door meer dan 26000 uur aan zelfstandige oefening. We zijn in staat de oefeningen perfect te demonstreren maar ook, belangrijker nog, om onze cliënten naar een niveau te brengen waar zij echt kunnen begrijpen en voelen wat er gebeurt in hun lichamen tijdens het trainingsproces. We weten precies hoe verschillende oefeningen voelen en zullen pas tevreden zijn wanneer we zeker weten dat u precies dat gevoel ervaart.

Waarom DIE METHODES?

De methodes die wij gebruiken zijn de meest geavanceerde trainingstechnieken gericht op de verbetering van bewegingen. Dankzij deze methodes kunnen wij een veranderingsproces in u stimuleren op fysiek, emotioneel en energiek niveau. Rekening houden met al deze aspecten geeft ons een completer plaatje van onze cliënten en hun behoeftes. Beweging aanleren is een complex verhaal, bestaand uit vele lagen gebaseerd op en afhankelijk van de voorafgaande kennis, ervaring en bereidheid tot toewijding van de cliënt. Een langdurige ervaring met deze methodes en een dagelijkse uitvoering stelt ons in staat om de uitdagingen van elke cliënt zijn/haar specifieke situatie en behoefte aan te gaan, ieder dag. Als specialisten in beweging blijven wij altijd open staan voor andere benaderingen en zullen graag samenwerken met andere experts uit verschillende disciplines.

GYROTONIC & GYROKINESIS® methodes

De GYROTONIC® en GYROKINESIS® methodes zijn aanvullende oefeningsmethodes die onder eenzelfde systeem vallen, het GYROTONIC EXPANTION SYSTEM®. Beide methodes zijn ontwikkeld door Juliu Horvath, geboren in Hongarije, een professionele danser uit Roemenië. Horvath leed onder een aantal slopende blessures tijdens zijn dans carrière en begon, wat nu bekend staat als de GYROTONIC® en GYROKINESIS® methodes, te ontwikkelen als manier om zichzelf te genezen en zijn kracht en bewegelijkheid terug te krijgen.
Lees meer
GYROTONIC® oefeningen worden uitgevoerd op speciaal ontworpen GYROTONIC® apparatuur, terwijl GYROKINESIS® oefeningen uitgevoerd worden op een mat en stoel. Zowel GYROTONIC® als GYROKINESIS® oefeningen zijn samengesteld uit spiralende, ronde bewegingen, die naadloos met elkaar samenvloeien in ritmische herhalingen met bijbehorende ademhaling. Elke beweging stroomt door in de volgende, die de gewrichten laat bewegen in een natuurlijk bewegingsbereik zonder knarsen of compressie. Deze zorgvuldig ontworpen reeksen creëren balans, efficiëntie, kracht en flexibiliteit.

Er zijn gespecialiseerde therapeutische toepassingen voor de bekkengordel, schoudergordel en scoliose, ontworpen door de broer van Juliu Horvath, Paul Horvath. Paul is de oud coach van het nationale Roemeens Olympisch turn team. Later werd hij fysiotherapeut en werkt al meer dan 30 jaar bij de Reintalklinik (Duitsland).

Sinds de geboorte van de GYROTONIC® en GYROKINESIS® methodes, 30 jaar geleden, is het GYROTONIC EXPANTION SYSTEM® uitgegroeid tot een wereldwijde gemeenschap van meer dan 13000 GYROTONIC® en GYROKINESIS® trainers, les gevend in 84 landen.

Het Movement Re-Training Center is het eerste en enige center met een Master Trainer, Robert Hlatky. We zijn het eerste educatieve center dat educatie aanbiedt in GYROTONIC® en GYROKINESIS® methodologie in Nederland. Bovenop een aantal Pully Tower apparaten beschikt het Movement Re-Training Center over alle gespecialiseerde apparatuur: Archway, The Ladder, Jumping-Stretching Board (JSB), Leg Extention Unit (LEU) en GYROTONER®.

Referenties:

The GYROTONIC® and GYROKINESIS® methods according to physiotherapist, Paul Horvath
Primary Treatment In a Successful Orthopedic Clinic: GYROTONIC® and GYROKINESIS® methods
VMI

VMI Somatic Practice

De Voice Movement Integration (VMI) Somatic Practice is een integratieve therapeutische methode die manuele therapie technieken, stem en beweging her-educatie combineert. Het is ontwikkeld door Patricia Bardi, een gekwalificeerde natuurlijke gezondheid beoefenaar en geregistreerde somatische bewegingstherapeut en instructeur. Ze heeft in Amsterdam een professioneel trainingsprogramma gevestigd en is erkend door de KTNO en ISMETA.
Lees meer
Patricia Bardi is ook mede oprichtster van de School for Body-Mind Centering (USA) en Chisenhale Dance Space in Londen. Ze heeft Organ Rebalancing ontwikkeld en gedoceerd aan tal van holistische gezondheidsinstituties waaronder Dr. Rudolf Merkel D.M.’s School for Cranial Sacral Osteopathy in Zurich. Ze heeft onderzoek uitgevoerd in India over Noord Indiase vocale muziek en heeft uitgebreid rondgereisd om haar werk te presenteren op festivals, universiteiten en theater scholen in Europa, Noord-Amerika en India.

VMI Somatic Practice omvat Patricia Bardi’s innoverende werk dat inhoudt:

VOCAL DANS – een creatieve beoefening die de stem vrij maakt om volledig aanwezig te zijn en iemands vitaliteit en beweging te weerspiegelen.

VITAL MOVEMENT INTEGRATION (VMI) Bodywork – een aangename, precieze manuele integrale benadering tot gezondheid en genezen. Het verbindt lichaam, geest en emoties en brengt een vernieuwd gevoel van evenwicht en welzijn door het hele lichaam. VMI Bodywork moedigt u aan om een bewust dialoog te openen tussen lichaam en geest die uw bewustzijn van de fysieke en emotionele omstandigheden die van invloed zijn op uw vitaliteit, gezondheid en welzijn, te vergroten.

ORGAN REBALANCING - een lichte, ritmische en gevoelige manuele techniek die het bewustzijn over de organen in een totaal-lichaam integreert in een bewegingservaring. De manuele behandeling begeleidt de interne organen in het terug krijgen van normale mobiliteit en toon aangezien het de vitale balans van de skeletstructuur en het zenuwsysteem ondersteunt. Het vergemakkelijkt een diepere en meer gebalanceerde ademhaling en verbetert de houding.

Movement Re-Training Center biedt volledige VMI diensten en educatieve beoefening begeleid door Francesca Bracelli.
Standard Post with Image

Dance Movement Therapy

Dance movement therapy is het therapeutische gebruik van beweging om de emotionele, cognitieve, fysieke en sociale integratie van het individu te verdiepen, gebaseerd op de empirisch ondersteunde voorwaarde dat lichaam, geest en ziel verbonden zijn. Dance movement therapy combineert het creatieve proces en de studie over menselijke beweging in een holistische benadering die put uit de diepgewortelde elementen van dans. De programma’s zijn ontworpen om specifieke doelen te behalen en therapeutische verandering teweeg te brengen.
Lees meer
Dance movement therapy is onttrokken van achtergronden in dans, educatie en gezondheidswetenschappen zoals fysiotherapie en psychologie. Dance movement therapy vereist een uitgebreide training in dance movement therapy samen met een klinische beoefening onder toezicht. Dance movement therapy kan gehanteerd worden in volksgezondheidsinstellingen, maatschappelijke dienstverlening bureaus met crisis interventie programma’s, dag opvangen, gevangenissen, instellingen voor speciaal onderwijs, zorginstellingen en privé praktijken. Door middel van verschillende DMT programma’s geeft het Movement Re-Training Center hun cliënten toegang tot hun zintuigelijke, cognitieve, emotionele en gedragsmogelijkheden.
Standard Post with Image

BALLET TECHNIEK

Ballet techniek is het fundamentele principe van lichaamsbeweging en vorm. Het wordt gebruikt in ballet, dans en sport. Een onderscheidend kenmerk van ballet techniek is het uitdraaien, het naar buiten roteren van de benen. Dit creëert stabiliteit voor zeer ingewikkelde drie dimensionale bewegingspatronen onder de variabele invloed van zwaartekracht, afhankelijk van de oriëntatie van het lichaam in de ruimte. Ballet techniek is een essentieel onderdeel van bewegingseducatie en ook fysieke educatie.
Lees meer
Het wordt beschouwd als studie discipline en omvat feiten, concepten, principes en theorieën net zoals muziek, taal of fysieke educatie. Ballet is toepasbaar op en deelt inhoud met vele andere dansvormen en sport. Deze veelzijdigheid en rijkdom van toepasbaarheid maakt het een ideale ondersteuning voor overlappende disciplinaire studies en training. Ballet creëert synergiën die de hindernissen tussen verschillende disciplines overbrugt en wordt ook ondersteunt door een heel lichaam van kennis van ballet zelf, andere dansvormen, medische wetenschap zoals biomechanica, pedagogie en psychologie. Ballet heeft extra geloofwaardigheid verkregen als afzonderlijke eenheid en is een erkend studie vak in educatieve context als onderdeel van kunst educatie. Het is essentieel voor diegenen die lesgeven in ballet techniek om deze methode te hebben beoefent en blijven beoefenen op een professioneel niveau.

Onze ballet techniek training omvat meerdere onderwerpen: muzikaliteit, flexibiliteit, mobiliteit, balans, precisie, lichtheid, momentum, ruimtelijk inzicht, spanning, ontspanning, ademhaling, concentratie en onthouden. Ballet techniek is een van de meest intelligente methodes ooit ontworpen die men in staat stelt de meest complexe bewegingspatronen uit te voeren.

Het Movement Re-Training Center is een compleet bewegingsplatform dat voorziet in trainings- en her-trainingsfaciliteiten en ondersteunt groeps- of individueel top talent op fysiek en mentaal niveau. Wij hebben hoog opgeleide trainers, docenten en therapeuten die goed samen kunnen werken met de beste dansgezelschappen en sport opleidingen in Nederland en over de hele wereld. Onze cliënten komen van bekende dansgezelschappen zoals het Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet Rotterdam, Conny Janssen Danst, De Stilte, befaamde dansopleidingen zoals Codarts – Muziektheater, HAVO en VWO voor dans, HBO, Artez en top niveau sport instituties zoals Jeugdopleiding Sparta Rotterdam, Nederlands nationale roeiteam of het Nederlandse cricket team.